Darbuotojų motyvacinė sistema.
Sveiko gyvenimo būdo propagavimui reikia daug motyvacijos.

Iš kur pasisemti motyvacijos kardinaliems gyvenimo pokyčiams?

Motyvacija, n kartų per dieną „motyvacija“ visose žiniasklaidos priemonėse, saviugdos knygose, viršininko kabinete, asmeniniuose pokalbiuose prie arbatos puodelio ir kiekvieno iš mūsų galvose…Daugelis tikriausiai jau esame pavargę nuo šio žodžio ir laikome jį savotišku reklamos triuku rankose tų, kurie siekia parduoti tam tikrą prekę ar padidinti reitingus, tačiau kasdien, galbūt net nesąmoningai, susimąstome, iš kur gauti motyvacijos vieno ar kito tikslo siekimui (vieni nori uždirbti milijoną, kiti – numesti viso labo 5 kg). Juk tai – visų procesų varomoji jėga, mobilizuojanti mūsų turimus išteklius kely link pageidaujamo rezultato. Motyvacijos tyrinėjimams daug laiko skyrė žinomiausi pasaulio psichologai bei psichoanalitikai, ši tema populiari ir šiuolaikiniuose saviugdos ir pokyčių seminaruose.

Galima teigti, jog kiekvienas mūsų žingsnis yra paremtas motyvacija, priešingu atveju galėtume tiesiog sėdėti ir nieko nedaryti. Štai praktinis pavyzdys iš kasdienybės. Du dirbantys asmenys keliasi rytą į darbą. Vienas – su pakilia nuotaika, nekantraudamas, kada galės išgerti rytinį kavos puodelį su kolegomis bei parodys viršininkui praeitą dieną atliktus darbus. Kitas galvotrūkčiais ruošiasi, bijodamas pavėluoti į darbą ir svajodamas, jog diena kuo greičiau pasibaigtų. Visiems akivaizdu, jog pirmasis darbuotojas yra motyvuotas. Tačiau tam tikra motyvacija į darbą iš namų veja ir antrąjį. Šis pavyzdys vaizdžiai iliustruoja du motyvacijos tipus – teigiamą ir neigiamą.

  • Teigiama motyvacija paremta suvokimu, jog kažką reikia keisti, nes pats žmogus jaučia poreikį ir to nori. Pokyčius lydi teigiamos emocijos, pasitenkinimas savimi. Žmogus aktyvus ir pilnas energijos.
  • Neigiama motyvacija yra skatinama įtampą keliančio spaudimo iš išorės bei nepasitenkinimo savimi. Kažkas daroma dėl baimės, nepasitikėjimo savimi, netikrumo. Šiuo atveju kiekvienas veiksmas žmogui dažniausiai atneša neigiamas emocijas, diskomfortą, nusivylimą savimi, pyktį aplinkai. Energijos resursai greitai baigiasi, žmogus nuleidžia rankas ir atsisako pokyčių, tikindamas save, jog yra tam nepajėgus.

Ieškant atsakymo į klausimą iš kur gauti motyvacijos, visų pirma turime suvokti, jog viskas, ką darome, turi būti paremta mūsų asmeniniu noru bei pozityviomis emocijomis, tai yra būtina neigiamą motyvaciją „perprogramuoti“ į teigiamą. Tai – pirmasis žingsnis siekiamų gyvenimo pokyčių link.

MOTYVACIJA: KELYJE IŠ GEROS Į BLOGĄ